maanantaina, kesäkuuta 08, 2015

Tuntemuksia Kirunasta Pohjois-Ruotsista

VAROITUS, tiedossa kilometri postaus!! :D 


Kiruna sijaitsee siis aivan Pohjois-Ruotsissa, melkeen Norjan rajalla. Kiruna on tunnettu kaivos kaupunki ja monet kulkevat Kirunassa vain töissä. Meille kävi samoin. Henkka valmistui sähköpuolelta ja niille on tosi huonosti töitä Haaparanta/Tornio alueella, joten tiedossa oli muutto Kirunaan. Kun Henkka alkoi talvella puhumaan Kirunaan muutosta, sanoin sille jo suoraan, että meidän suhde ei toimi, jos asutaan niin kaukana toisistaan ja nähdään vain kerran-pari kuukaudessa. Melkeenpä ainut vaihtoehto oli, että lähden mukaan. Laitoin sitten yhden vanhainkodin pomolle sähköpostia, että olen muuttamassa luultavasti Kirunaan ja etsin töitä. Vastaus tuli nopeasti ja he olisivat halunneet, että olisin alottanut työt jo huhtikuussa, on kuulema kova pula suomea puhuvista hoitajista. Päätin kuitenkin, että en lähde Kirunaan, kuin vasta kesäkuun alussa. 


Seuraavana pulmana tuli asunnon löytäminen. Kirunassa on tosi huonosti asuntoja, kunnan ja hsb:n asuntoihin on 6-7 vuoden jonotus aika ja yksityiseltä joutuu helposti maksamaan kaksiosta 
12 000kr/kk (eli n. 1250€/kk) ja yksityiseltäkin on tosi vaikea löytää asuntoa. Kahden kuukauden aikana ollaan löydetty 2 asuntoa ja molemmissa nuin korkea vuokra. Laitoin sitten pomolleni viestiä ja kerroin tilanteen. Työni kautta meille järjestyi sitten tosi pieni yksiö väliaikaisesti. Koko ajan etsitään isompaa asuntoa, epätoivoiselta näyttää. 


Olin kuukauden verran siirtänyt muutto valmisteluita pois mielestä. Ajatellut "muuttoon on vielä pitkä aika, mikä kiire mulla nyt ois". Yhtäkkiä huomaan, että alle viikko muuttoon ja ihan kaikki asiat on vielä hoitamatta. Edelleenkään en pitänyt pakkaamisen ja asioiden hoitamisen kanssa kiirettä. Torstaina Henkan juhlien jälkeen oli tarkoitus lähteä kohti Kirunaa. Tuli maanantai ja aloin selvittämään mitä minun pitää tehdä, kun muutan toiseen maahan, selvis, että nämä olisi pitänyt hoitaa jo aikaisemmin, no ei auttanut muu kuin odotella ja katsoa mitä ehtii ennen lähtöä. Pakkaamisen kanssa en edelleenkään pitänyt mitään kiirettä. Yhtäkkiä huomasin keskiviikko iltana, kaikki on pakkaamatta ja huomenna lähtö. Tiesin, että koko torstai menee Henkan juhlissa ja en ehtisi pakkaamaan. Keskiviikko illan/yön käytin pakkaamiseen, kaikkea en ehtinyt kumminkaan pakata. 

Torstai kului Henkan koululla ja juhlissa, meidän oli tarkotus päästä kuudelta lähtemään, mutta miten kävikään... Lähdettiin juhlista meidän vanhalle asunnollejatkaan pakkailua. Kello oli kymmenen, kun alettiin pakkaamaan autoa ja lähettiin ajelemaan kohti Kirunaa. Kirunaan päästyä ja nyt täällä oltua 3 päivää, oon huomannu kuinka paljon  kaikkea jäi ottamatta mukaan. Osan olen joutunut ostamaan ja joitaki tavaroita ilman olisi tarkoitus pärjätä seuraavaan Tornioon menoon asti. Onneks meidän Tornion asunto on meillä vielä kesäkuun loppuun, joten saadaan rauhassa piettää tavaroita vielä siellä. Miks oon aina niin matti myöhänen??


Jaksaakohan tätä kukaan edes lukea? :D Noo katelkaa kuvia, jos ette jaksa. Sitten koitan vielä lyhyesti selittää miltä minusta tuntuu olla täällä. Muutto oli mulle tosi kova paikka. Henkka ei sitä ymmärtäny. Tietenki sillä oli helpompi, kun on sukulaisia Kirunassa ja se puhhuu toisena äidinkielenä ruotsin. Tänne, kun päästiin ja eka yö nukuttiin niin alkoi jo helpottaan. Ikävä takasi on suuri, mutta pystyn sietämään sen ja perjantaina pääsen viikonlopuksi Tornioon. Henkka on tehny kolme päivää 12 tunnin työpäiviä, joten oon ollut päivät ihan yksin. Oon laitellu tätä asuntoa, nukkunu paljon, ollut konneella, käynyt kaupungilla ja lenkkeilly. Tiiättekö sen tunteen, kun meette kauppaan tai ootte lenkillä ja sua ei oikeesti kukaan tunne täällä? Kukaan ei tiedä sinusta mitään? Minusta näin alkuun se tunne on ihanan vapauttava. Voin tavallaan aloittaa puhtaalta pöydältä täällä. 

Mulla on nyt noussu koira kuume taas korkealle. Jotenki täällä on ollut niin yksinäistä, kun Henkka on töissä. Vähänkö ois ihana sellanen pikkunen karvapallo. Tässä meidän lähellä on tosi upeat lenkkipolut ja mahtavat maisemat. Ootan innolla, että pääsen lenkkeilemään nuille poluille ja nauttiin maisemista. Toinen mitä odotan on, että löydän kuntosalin missä vois taas alkaa käymään. Niihin en kyllä uskalla ilman Henkkaa mennä :D Nyt, jottei tästä ihan mahoton lukemisen kannalta tule, niin lopetan tekstin tähän (tai no en aivan tähän). Palaan asiaan uudestaan, kun oon ollut töissä ja saan vähän tuntemuksia lisää sieltäkin.


Kuvissa nuo maisemat ei näytä yhtä hyviltä, kuin ne oikeesti on. No ehkä tuo kaivos pilaa näitä maisemia, mutta muuten on ihanaa. Muistutus vielä, muistattehan edelliseen postaukseen kommentoida teidän instagram profiilin, niin pääsen niistäkin tekemään postauksia. Mukavaa alkanutta viikkoa! :) 

2 kommenttia:

  1. Luin aivan loppuun saakka! ;-) Mä oon joskus halunnut että ois kiva käydä Pohjois-Ruotsissa. Ku on Ruotsin puolella vaan tullu käytyä Tukholmassa ja tietty Haaparannassa (mutta sekin on niin lähellä suomen rajaa, että..). Mä itse tykkään Ruotsista todella paljon maana, ihana! Ja toivottavasti löydätte isomman aunnon, jos sitä haluatte. :-) On se vähän inhottavaa asua liian pienessä asunnossa.. Ihania kuvia muuten! Ja tykkään tosta sun uudesta bannerista. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitin lyhentää tuon tekstin mutta en onnistunut enempää :D on tuo asunto vähän turhan pieni meille. Toivotaan että isompi löytyy pian. Mieki tykkään Ruotsista maana ja täällä on ihania ihmisiä, vieläkö osais puhua niin menis hyvin. Kiitos, katotaan kauan ite tykkään tuosta bannerista, kyllästyn nopeasti :D

      Poista