perjantaina, joulukuuta 05, 2014

Luukku 5. Jouluperinteet meillä

Meillä tulee Henrikin kanssa neljäs joulu yhdessä. Ollaan kuultu paljon ihmettelyjä, että miks me ei vietetä joulua yhdessä. Syy tähän on molempien perheiden perinteet. 

Aattoaamuna heräämme yhdessä joskus kymmenen aikaan. Aamulla avaamme yhden lahjan, loput säästetään yöksi, kun tulemme kotiin. Monena jouluna lämmitämme saunan ja käymme joulusaunassa. Sen jälkeen aletaan laittautuun. Meillä on tapana laittaa vähän juhlavampaa jouluna, vaikka minusta olisikin mukavaa pukeutua kollareihin yms. 

Joskus siinä kolmen aikaan lähdetään ajamaan kohti keminmaata, minun toiseen mummolaan. Siellä on ruoka neljältä. Ihana, kun on pitkä pöytä ja kaikki tulemme saman pitkän pöydän ääreen. Hyvää ruokaa ja ennen kaikkea hyvää seuraa. Siinä istutaan rauhassa ja vietetään aikaa jutellen. 

Vähän ennen kuutta keräydytään olohuoneeseen odottamaan pukin saapumista. Meille on joka vuosi tilattu pukki kuudeksi. Pukilla on iso säkki lahjoja mukana. Ensin me lauletaan pukille, joku laulu minkä kaikki osaa. Sen jälkeen alkaa lahjojen jako, ja jokaisen täytyy käydä pukin sylissä ennen kun saa ensimmäisen lahjan. Kun säkki on tyhjä ja pukille on laulettu lähtö laulu, aletaan jakamaan paketit kuusen alta. Sen jälkeen aletaan avaamaan lahjat. 

Siinä sitten pari tuntia jutellaan ja kello on yleensä noin. yheksän. Sillon lähetään ajamaan kohti Kukkolaan, toiseen mummolaan. Yleensä siellä on jo muut ja me tullaan viimisenä. Aletaan heti jakamaan lahjat, siellä ei pukkia käy enään. Siinä sitten avataan lahjat ja juodaan glögiä ja kahvitellaan. Joskus puolen yön jälkeen lähetään kotiin päin ajelemmaan. Kotona sitten avataan loput lahjat ja katotaan mitä ollaan saatu lahjaksi. Sen jälkeen laitetaan nukkumaan. 

Joulupäivänä mennään Kukkolaan syömään jouluruoka. Niin hyvää <3 Ja tapaninpäivänä mennään yleensä Henkan porukoitten luo syömään. Ei tarvi muutamaan päivään tehä ruokaa :D

Tänä vuonna perinteet ei oikein toteudu, koska olen aattoaamuna töissä ja nyt kun asutaan omassa kämpässä niin sekin tuo vähän vaihtelua. 


Mulla ei ole omalla koneella kuvia jouluista, vaan kaikki on porukoitten koneella. No tässä kuitenki pari vuotta vanha kuva pukista.

Nyt alan valmistautuun töihin lähtöön. Palataan asiaan huomenna! Mukavaa viikonlopun alkua!

...emppuuu

No Comments Yet, Leave Yours!